Skocz do zawartości

Czy komornik może zabrać samochód, którym jeżdżę do pracy?

Gość Wojciech

Polecane posty

Gość Wojciech

Mam problem prawny. Komornik męczy mnie egzeukacjami już kilka miesięcy. Niestety nie mam spłacić całości pieniędzy dla banku i dla komornika bo ograniczają mnie zarobki. Które z resztą też komornik zabiera w pewnej części. I teraz jeszcze zajął mi samochód i grozi jego licytacją i sprzedażą. Czy on tak może skoro ja tym samochodem muszę dojechać do pracy? Jak mam wykonywać pracę kiedy nie będę mógł do niej dojechać?

Dnia 30.08.2020 o 07:02, Gość Wojciech napisał:

Mam problem prawny. Komornik męczy mnie egzeukacjami już kilka miesięcy. Niestety nie mam spłacić całości pieniędzy dla banku i dla komornika bo ograniczają mnie zarobki. Które z resztą też komornik zabiera w pewnej części. I teraz jeszcze zajął mi samochód i grozi jego licytacją i sprzedażą. Czy on tak może skoro ja tym samochodem muszę dojechać do pracy? Jak mam wykonywać pracę kiedy nie będę mógł do niej dojechać?

Zgodnie z przepisami prawa komornik nie może zabrać Panu środka transportu jeśli środek ten służyłby Panu do prowadzenia działalności zarobkowej. Jeśli natomiast służy do dojazdu do miejsca zarobkowania, to zgodnie z przepisami nie jest wyłączony od egzekucji.

Więcej na temat ograniczeń egzekucji znajdzie Pan na naszym blogu w tym miejscu: https://www.darmowyprawnik.eu/czego-nie-moze-zabrac-komornik-lista-wylaczen-przedmiotow-i-swiadczen-spod-egzekucji/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...