Gość Janina Napisano Wrzesień 8, 2020 Share Napisano Wrzesień 8, 2020 Mam problem z mężem alkoholikiem. Nie tylko nie mam spokoju, ale teraz jeszcze dodatkowo przychodzą do niego pisma z jakichś firm pożyczkowych i windykacyjnych. Było też coś z sądu i od komornika. Nie wiem jak z nim rozmawiać. Nie chce się leczyć. A długi stale narastają. Boję się, że w końcu zabiorą nam mieszkanie i pójdziemy pod most. Czy ja jako żona odpowiadam też za jego długi? Proszę o radę i pomoc w mojej ciężkiej sprawie... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Wrzesień 11, 2020 Share Napisano Wrzesień 11, 2020 Dnia 8.09.2020 o 20:32, Gość Janina napisał: Mam problem z mężem alkoholikiem. Nie tylko nie mam spokoju, ale teraz jeszcze dodatkowo przychodzą do niego pisma z jakichś firm pożyczkowych i windykacyjnych. Było też coś z sądu i od komornika. Nie wiem jak z nim rozmawiać. Nie chce się leczyć. A długi stale narastają. Boję się, że w końcu zabiorą nam mieszkanie i pójdziemy pod most. Czy ja jako żona odpowiadam też za jego długi? Proszę o radę i pomoc w mojej ciężkiej sprawie... Pani Janino, Pani jako żona zasadniczo nie odpowiada za długi męża, chyba, że wyraziła Pani zgodę na ich zaciągnięcie. Wyjątek stanowi też sytuacja, w jakiej pieniądze z zaciąganych zobowiązań przez męża poszłyby na zaspokajanie podstawowych potrzeb rodziny, np. zapłata czynszu, zakup jedzenia czy odzieży. W przeciwnym wypadku odpowiedzialność za zaciągane zobowiązania ponosi jedynie mąż. Więcej na temat odpowiedzialności za długi współmałżonków znajdzie Pani na naszym blogu w tym miejscu: https://www.darmowyprawnik.eu/odpowiedzialnosc-dlugi-malzonka-uwolnic-sie-dlugow-meza-zony/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się