Skocz do zawartości

windykacja

Gość szpilka

Polecane posty

witaam.Firma Ultimo posiada w obsłudze moje 3 zobowiązania,2 został złozony sprzeciw od nakazu zapłaty.3 opiewał na 22000 zł ale sąd zasadził kwote 9800 zł .Wpłaciłem firmie Ultimo kwotę 3500 zł podając sygnaturę akt jako tytuł przelewu,a tam okazało się,firma przelew zaksięgowała na poczet tamtych 2 pozostałych zobowiązań które są w sądzie  ze sprzeciwem od nakazu zapłaty.Moje pytanie brzmi czy to jest zgodne z prawem ,aby zaksięgować przelew inaczej niz podano jego tytuł nadania.

2 godziny temu, Gość szpilka napisał:

witaam.Firma Ultimo posiada w obsłudze moje 3 zobowiązania,2 został złozony sprzeciw od nakazu zapłaty.3 opiewał na 22000 zł ale sąd zasadził kwote 9800 zł .Wpłaciłem firmie Ultimo kwotę 3500 zł podając sygnaturę akt jako tytuł przelewu,a tam okazało się,firma przelew zaksięgowała na poczet tamtych 2 pozostałych zobowiązań które są w sądzie  ze sprzeciwem od nakazu zapłaty.Moje pytanie brzmi czy to jest zgodne z prawem ,aby zaksięgować przelew inaczej niz podano jego tytuł nadania.

Art. 451 kodeksu cywilnego ci odpowie na to pytanie. Jeśli wskazałes na jaki dług jest dokonana wpłata to wierzyciel nie może zaliczyć ci tej wpłaty na poczet innego zobowiązania. Takie rachowanie jak ultimo jest niezgodne z przepisami i nie ma żadnych skutków wobec Ciebie.

14 godzin temu, Gość szpilka napisał:

Jak wyżej wspomniał jeden z naszych forumowiczów znajdzie tutaj zastosowanie art. 451 k.c. Firma Ultimo zaliczyła wpłatę w sposób nieprawidłowy. Mając to na uwadze zaksięgowanie wpłat na inne zobowiązanie niż wskazane w tytule przelewu jest nieprawidłowe i nie wywołuje skutków prawnych.

Należy jednak w tym miejscu zastanowić się, czy w sprawie jeszcze na etapie sądowym nie doszło do naruszenia przepisów proceduralnych. Gdyby tak było i nakaz zapłaty wysyłany byłby na nieprawidłowy adres to wówczas będziemy w stanie uchylić tytuł wykonawczy, egzekucję umorzyć i nawet odzyskać wszystkie zabrane przez komornika pieniądze. Oczywiście zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...