Gość Romek Napisano Wrzesień 13, 2020 Share Napisano Wrzesień 13, 2020 Czy firmy windykacyjne kupując długi mogą sobie zaliczać koszty jakie chcą? Miałem kiedyś dług w banku. A były to czasy ok 2009 i 2010 roku. Już dawno o tym zapomniałem. Dług kupią firma windykacyjna i z rzekomo 2 tysięcy zrobili się 12 tysięcy... Jak to rozstrzygnąć? Jak to załatwić? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Wrzesień 13, 2020 Share Napisano Wrzesień 13, 2020 zapewne wierzytelność mogła ulec przedawnieniu ale tego nie wiemy, gdyż nie znamy historii tego kredytu, to, że firma naliczyła sobie jakieś dziwne koszta to ich sprawa, według mojej osoby jeżeli chcą od Ciebie kasy to niech idą do sądu i niech udowodnią swoją racje, na twoim miejscu nie przejmowałbym się tą firmą windykacyjną a z ostrożności założyłbym konto na e-sądzie i w swojej apelacji, tak dla swojego bezpieczeństwa, ewentualnie korzystając z dobrego prawnika napisałbym pismo do nich aby przedłożyli odpowiednie dokumenty w formie kserokopii w celu wykazania swoich praw do tej wierzytelności. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Wrzesień 14, 2020 Share Napisano Wrzesień 14, 2020 20 godzin temu, Gość Romek napisał: Czy firmy windykacyjne kupując długi mogą sobie zaliczać koszty jakie chcą? Miałem kiedyś dług w banku. A były to czasy ok 2009 i 2010 roku. Już dawno o tym zapomniałem. Dług kupią firma windykacyjna i z rzekomo 2 tysięcy zrobili się 12 tysięcy... Jak to rozstrzygnąć? Jak to załatwić? Prywatna firma windykacyjna, które kupuje potencjalnie istniejące zadłużenie ma obowiązek wykazać Panu kolka rzeczy. Po pierwsze, że dług istnieje. Po drugie, że faktycznie ten dług nabyła i po trzecie, że jest on faktycznie w tej wysokości, w której kreuje swoje roszczenia. Należy pamiętać, że samo wezwanie do zapłaty czy zawiadomienie o cesji wierzytelności to zdecydowanie za mało, aby na 100% być pewnym. Jak wskazał wyżej przedmówca zobowiązanie - o ile w ogóle istnieje - jest tez zapewne przedawnione. Ale ze względu na brak informacji o terminie wymagalności ciężko jest ze 100% pewnością powiedzieć jak w rzeczywistości jest. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się