Skocz do zawartości

Sąd Rejonowy w Opolu wystawił nakaz zapłaty

Gość Olgierd5567

Polecane posty

Gość Olgierd5567

Sąd Rejonowy Opolu wystawił przeciwko mnie nakaz zaplaty. Nic nie wiedziałem o żadnym pozwie. O żadnej sprawie. Nagle dostaje nakaz zaplaty z pozwem i dokumentami. Pozew od firmy windykacyjnej za długi, które jak dla mnie nie istnieją. Miałem kiedyś chwilowkę ale wszystko splacilem co do grosza. Jak się teraz bronić? Jakich argumentów używać?

14 godzin temu, Gość Olgierd5567 napisał:

Sąd Rejonowy Opolu wystawił przeciwko mnie nakaz zaplaty. Nic nie wiedziałem o żadnym pozwie. O żadnej sprawie. Nagle dostaje nakaz zaplaty z pozwem i dokumentami. Pozew od firmy windykacyjnej za długi, które jak dla mnie nie istnieją. Miałem kiedyś chwilowkę ale wszystko splacilem co do grosza. Jak się teraz bronić? Jakich argumentów używać?

Zgodnie z przepisami prawa nakaz zapłaty czy to w postępowaniu upominawczym, czy to EPU albo też nakazowym wydawany jest na posiedzeniu niejawnym przez sąd bez udziału żadnej ze stron. Z tego też powodu nie był Pan obecny podczas wydawania orzeczenia sądowego. Więcej na temat tego czym są nakazy zapłaty i jak wygląda procedura ich wydawania znajdzie Pan na naszym blogu w tym miejscu: https://www.darmowyprawnik.eu/nakaz-zaplaty-w-postepowaniu-upominawczym-z-e-sadu-w-epu/

Jak wnieść odwołanie od nakazu zapłaty? Trzeba złożyć sprzeciw albo zarzuty od nakazu zapłaty. Sprzeciw składa się jeśli w sprawie wydano nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym albo elektronicznym postępowaniu upominawczym (EPU). Zarzuty natomiast jeśli nakaz zapłaty wydano w postępowaniu nakazowym.

UWAGA! Termin na wniesienie środka zaskarżenia od nakazu zapłaty wynosi zaledwie 2 tygodnie. Przekroczenie tego terminu spowoduje, że nakaz zapłaty uprawmocni się i będzie mógł stanowić podstawę egzekucji komorniczej.

Należy także pamiętać, że w sprzeciwie trzeba podnieść wszystkie zarzuty, twierdzenia i dowody pod rygorem tego, że na późniejszym etapie sprawy podniesienie ich może być już niemożliwe, np. zarzut spełnienia roszczenia.

W naszej Kancelarii EUROLEGE od wielu lat zajmujemy się pomocą osobom pozwanym o zapłatę przed każdym sądem w Polsce. Działamy zdalnie, co daje komfort, że jesteśmy w stanie obsłużyć Klientów z całej Polski. Jeśli potrzebuje Pan pomocy to oczywiście zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...