Skocz do zawartości

Zablokowane konto

Gość Ja2000

Polecane posty

Moj pracodawca co miesiac potraca mi z wyplaty ok 400 zl ktore przekazuje komornikowi, dzis dostalam wyplate ok 1900 zl z czego ponad 1200 zl zostalo zablokowane jako zajecie komornicze u tego komornika,skoro pracodawca wplaca dla komornika czesc mojej wyplaty dlaczego on blokuje mi srodki na koncie? 

13 godzin temu, Gość Ja2000 napisał:

Moj pracodawca co miesiac potraca mi z wyplaty ok 400 zl ktore przekazuje komornikowi, dzis dostalam wyplate ok 1900 zl z czego ponad 1200 zl zostalo zablokowane jako zajecie komornicze u tego komornika,skoro pracodawca wplaca dla komornika czesc mojej wyplaty dlaczego on blokuje mi srodki na koncie? 

Kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym wynosi w 2020 roku 1950 zł. Bank musi taką kwotę na Pani rachunku zostawić. Co więcej, jeśli wynagrodzenie spływa na rachunek bankowy to jego kwota nie powinna być uwzględniana, ponieważ mogłoby dojść do egzekucji wynagrodzenia za pracę poniżej ustawowych minimów. Oczywiście gdyby na koncie pojawiły się środki pochodzące z innych źródeł. Więcej pisaliśmy o tym na naszym blogu w tym miejscu: https://www.darmowyprawnik.eu/kwota-wolna-od-zajecia-komorniczego-na-rachunku-bankowym-2018-blokada-konta-przez-komornika-jak-sie-bronic-poradnik/

Należałby również dokonać analizy prawnej sprawy pod kątem ewentualnej wadliwości tytułu wykonawczego. Gdyby tytuł wykonawczy był poważnie wadliwy - a takie sytuacje zdarzają się w praktyce - to wówczas można nie tylko umorzyć egzekucję, ale także odzyskać wszystkie zabrane w toku egzekucji środki.

W naszej Kancelarii EUROLEGE od wielu lat zajmujemy się pomocą osobom na etapie postępowań sądowych o zapłatę oraz postępowań egzekucyjnych (komorniczych). Zapraszamy do kontaktu. Współpracujący z nami prawnicy chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania i ewentualnie również pomogą w załatwieniu całej sprawy.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Najlepiej skontaktować się bezpośrednio z kancelarią komornika. Bank nie powinien potrącać, bo na rachunek wpływa wynagrodzenie już po potrąceniu, aczkolwiek bank nie posiada wiedzy na temat zajęć innych składników majątku dłużnika. Najprawdopodobniej wystarczy wniosek (na piśmie) o ograniczenie zajęcia rachunku bankowego o wpływające na rachunek środki z tytułu wynagrodzenia za pracę.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...