Skocz do zawartości

Opłata od wniosku o uzasadnienie wyroku pod rygorem odrzucenia

Gość Władysław

Polecane posty

Gość Władysław

Dzień dobry. Dostałem dzisiaj z sądu pismo, w którym jestem wezwany do uzupełnienia braków formalnych wniosku o uzasadnienie poprzez uiszvdbie opłaty. Nie rozumiem. To ja mam płacić za to żeby urzędnik sędzia napisał dlaczego wydał taki wyrok a nie inny? Przecież to jego obowiązek. Za to dostaje wynagrodzenie! Czy mozns jakoś ominąć te opłaty?

1 godzinę temu, Gość Władysław napisał:

Dzień dobry. Dostałem dzisiaj z sądu pismo, w którym jestem wezwany do uzupełnienia braków formalnych wniosku o uzasadnienie poprzez uiszvdbie opłaty. Nie rozumiem. To ja mam płacić za to żeby urzędnik sędzia napisał dlaczego wydał taki wyrok a nie inny? Przecież to jego obowiązek. Za to dostaje wynagrodzenie! Czy mozns jakoś ominąć te opłaty?

Panie Władysławie, zgodnie ze zmianą przepisów od listopada 2019 roku koniecznym jest złożenie opłaty od wniosku o uzasadnienie wyroku w wysokości 100 zł. W ocenie wielu komentatorów i prawników przepis taki może być niezgodny z Konstytucją RP jako naruszający prawo do sądu. Niemniej dopóki obowiązuje musimy się wszyscy do niego stosować. A w konsekwencji opłacać wniosek o uzasadnienie wyroku. Brak uiszczenia opłaty spowoduje odrzucenie wniosku o uzasadnienie wyroku i zamknięcie możliwości złożenia apelacji.

Jednak od każdej opłaty sądowej, w tym opłaty od wniosku o uzasadnienie wyroku można ubiegać się o zwolnienie od opłaty od wniosku o uzasadnienie. Wniosek taki należy złożyć w terminie maksymalnie tygodnia od dnia, w którym otrzymał Pan pismo wzywające do uiszczenia opłaty w kwocie 100 zł. Gotowy szablon formularza do ubiegania się o zwolnienie z opłaty sądowej znajdzie Pan tutaj: https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym

Jeśli potrzebuje Pan pomocy zarówno w napisaniu wniosku jak i postępowaniu apelacyjnym to chętnie pomożemy. W naszej Kancelarii EUROLEGE od wielu lat pomagamy osobom pozwanym do sądów w całej Polsce.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...