Skocz do zawartości

Umorzenie postępowania w EPU to umorzenie długu?

Gość Karolex

Polecane posty

Mam pytanie. Złożyłem sprzeciw od nakazu zapłaty od otrzymanego nakazu zapłaty z e-sądu. Po dosłownie kilku tygodniach dostałem postanowienie o umorzeniu postępowania. Co to dla mnie oznacza? Że mój dług wobec banku został anulowany i umorzony?

10 godzin temu, Gość Karolex napisał:

Mam pytanie. Złożyłem sprzeciw od nakazu zapłaty od otrzymanego nakazu zapłaty z e-sądu. Po dosłownie kilku tygodniach dostałem postanowienie o umorzeniu postępowania. Co to dla mnie oznacza? Że mój dług wobec banku został anulowany i umorzony?

Umorzenie postępowania sądowego, w tym EPU nie jest równoważne z umorzeniem długu. Oznacza to jedynie, że postępowanie sądowe w sensie formalnym zostało umorzone. Zgodnie z nowymi przepisami k.p.c. może Pan zostać ponownie pozwany, tym razem do sądu właściwego dla Pana miejsca zamieszkania. Gdyby tak się stało chętnie Panu pomożemy. Wówczas napisanie sprzeciwu albo odpowiedzi na pozew będzie zdecydowanie trudniejsze niż w przypadku sprzeciwu do e-sądu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...